MRS. ROBINIA PINE. UNA COL·LABORACIÓ ARRELADA A LA TERRA.

Aquest any 2019, Art Cervesers celebrem els 10 anys de la sortida al mercat de la nostra primera cervesa. Per celebrar aquesta fita històrica, hem decidit realitzar col·laboracions amb altres broueries. És una activitat creativa «extra» habitual entre productors que, per definició, sol adquirir formes festives de celebració.

Així doncs, per aquesta col·laboració, ens vam adreçar a una broueria nord-americana anomenada Scratch Brewing, els integrants de la qual vam tenir la sort de conèixer quan, fa dos anys, ens van convidar a ambdós a la fira de la innovació en cervesa de Lovaina. Ens va agradar molt com elaboraven cerveses amb productes dels boscos del seu entorn, coincidint així amb el nostre propi afany d’introduir cada cop més ingredients locals a les nostres cerveses.

Scratch ha fet cerveses amb:

  • bolets
  • flors
  • multitud de fruites
  • i fins i tot amb escorces d’arbres.

També vam decidir establir contacte amb la broueria Segarreta de Santa Coloma de Queralt, per fer així una col·laboració a tres bandes. El Sergi Torres és un amic de fa molt de temps i ha fet interessants investigacions en:

  • cerveses de fermentació espontània
  • amb plantes
  • i fruites diverses.

Com sempre, i com a instigadors, volíem enllaçar i combinar investigacions. En aquest cas, teníem intenció d’utilitzar elements vegetals locals per a aromatitzar la cervesa. A més nosaltres teníem ja en marxa unes investigacions sobre l’ús de flors i les vam aprofitar. El Vallès té una fornida representació de Robínies (Robinia pseudoacacia) que perfumen la comarca durant tot el mes de maig. No és un arbre absolutament autòcton, però fa més de 200 anys que forma part íntegra del nostre paisatge. A més, les seves flors blanques són conegudes a molts llocs del món per la seva olor i per l’ús culinari que se’n pot fer (A Suïssa se’n fan bunyols).

També feia molt temps que teníem la intenció d’incorporar a una de les nostres cerveses un arbre tan mediterrani i quotidià a casa nostra com és el pi. Vam fer assajos amb brots i flors de Pi pinyoner (Pinus pinea) i Pi blanc (Pinus halepensis), i ens vam adonar de la forta olor cítrica (Llimona i Mandarina) que feien, a més i lògicament, també de resina, pinyó i fusta fresca. També vam apreciar la seva discreta amargor i la seva lleugera astringència.

Vam collir doncs grans quantitats de flors de Robínia i de flors i brots de pins del Vallès i del Maresme. En els dos casos vam anar en compte de no procedir com a depredadors i vam repartir la collita sobre molts exemplars per evitar perjudicar excessivament els arbres. Posteriorment, vam fer proves a petita escala de cerveses amb flors de Robínia i de Pi. En realitat vam fer dues cerveses, una amb Robínia i l’altra amb Pi i les proves van consistir en barrejar les cerveses per definir indirectament la proporció de cada cosa. Pel que fa a l’amargor, ens vam decidir per les aportacions de llúpol en quotes inicials.

El perfil de malts es mereix una menció especial. Havia de ser un fons sòlid, que donés cos, textura i poca o gens de dolçor. La cervesa havia de ser de color clar per permetre l’aprehensió de tot allò que hi posàvem. L’intens caràcter aromàtic dels malts més acolorits hagués tapat sense remei les delicades aromes de les flors. Vam optar doncs pel color daurat.

També cal parlar de la fermentació. Art Cervesers va aportar una propagació d’un llevat propi. Els que ens segueixen ja saben que és un dels nostres segells. Es tracta d’un llevat d’alta fermentació de perfil molt neutre. Així, ens asseguràvem que les exquisides fragàncies florals que estàvem incorporant a la cervesa no quedarien ocultades per aromes introduïdes per la fermentació. Com dèiem, necessitàvem una cervesa «transparent».

Vam brouar la versió definitiva d’aquesta cervesa el dijous 2 de Maig 2019 a l’obrador de Segarreta a Santa Coloma de Queralt. Després de diversos controls i d’un respectable temps de maduració, la cervesa s’envasà en una edició limitada de 80 ampolles de ¾ de litre numerades, i la resta en barrils.

Al final, la cervesa ha resultat especialment fina i elegant. Per això vam pensar donar-li un nom de senyora anglesa, un nom de to antiquat i arcaic, de quan es duien barrets amb flors i es batejaven les nenes amb noms de flors com Margaret, Àrnica o Calèndula. Així doncs vam adoptar el nom en anglès de Robinia Pine, en referència a les dues plantes que havíem utilitzat, posant al davant el distintiu Mrs (miss) que situava millor el fet que es tractava del nom i del cognom de tota una senyora cervesa: Mrs Robinia Pine. La denominació és una deferència en anglès, ja que es tracta d’una col·laboració amb brouaters dels Estats Units.

Pel que fa a l’estil, vam pensar en la filosofia coincident de fer receptes arrelades a la Terra de les tres broueries que hi participàvem, i vam decidir que aquesta cervesa seria una