LA CERVESA, FONT D’UNA DIETA SALUDABLE. Per Anna Gascón i Albert Tintó

nutricio_cervesa

Al llarg de la història la cervesa ha acompanyat la humanitat durant mil·lennis, formant part de la dieta de moltes antigues cultures i civilitzacions. Un dels exemples més rellevants el trobem a l’antic Egipte, on la cervesa era un pilar bàsic de l’alimentació quotidiana, de manera que fins i tot es solia pagar la feina dels treballadors amb cervesa. En els darrers segles, aquest paper s’ha anat perdent i la cervesa ha esdevingut principalment una beguda de consum massiu que fins i tot en les darreres dècades ha anat derivant més cap al concepte d’un refresc.
Un gran nombre d’estudis mèdics i nutricionals duts a terme durant els darrers anys, han evidenciat les múltiples propietats beneficioses que comporta el consum moderat de cervesa per a la salut humana, ja que s’ha determinat que aporta gairebé tots els nutrients que l’ésser humà necessita per sobreviure.
La cervesa és una beguda complexa, producte de la fermentació que realitzen els llevats d’un most que s’ha obtingut a partir d’aigua, cereals i llúpol. Aproximadament el 90% de la seva composició és aigua, però a més, conté més de 400 components responsables d’aportar múltiples propietats nutritives i funcionals al nostre organisme. A continuació passem a citar alguns d’aquests nutrients més rellevants i significatius.
Els carbohidrats representen entre un 6 i un 8% de la compos ició de la cervesa. Destaquen principalment sucres de cadena curta o mitjanament llarga que el llevat és incapaç de consumir durant la fermentació. Aquests sucres s’anomenen maltodextrines i tenen com a principal característica que el nostre organisme els metabolitza més lentament que els sucres senzills, de manera que afavoreixen l’alliberament de la glucosa a la sang de forma gradual, sense generar pics de glucosa. Aquesta propietat és important, ja que pujades freqüents de sucre en sang incrementen el risc de problemes cardiovasculars i poden causar també una reducció de la funció mental, disminuint els nivells d’atenció i la coordinació. És per aquest motiu que també trobem les maltodextrines com un dels principals sucres en begudes especialitzades per a esportistes.
La cervesa és rica en minerals com el silici, el fluor, el magnesi, el potassi i el calci, entre d’altres. Cal destacar el seu alt contingut en silici, mineral molt important pel creixement, desenvolupament i regeneració dels ossos i del teixit connectiu. De fet la cervesa és, juntament amb els plàtans, la principal font de silici de la nostra dieta. Per altra banda, el baix contingut en sodi de la cervesa fa que sigui una beguda adequada per pacients que pateixen hipertensió arterial. A més, l’elevada diferència entre els nivells de sodi i potassi que conté és la principal causa del seu destacat efecte diürètic. Aquesta forta activació del funcionament dels ronyons contribueix també a reduir el risc de formació de determinats tipus de càlculs renals.

La cervesa és també una important font de vitamines, principalment del grup B. Les més destacables són l’àcid fòlic i la colina, dues vitamines de les que gran part de la població humana no arriba a cobrir la dosis diària recomanada. Nivells baixos d’aquestes vitamines poden causar determinades anèmies i disfuncions cardiovasculars. La ingesta de dues ampolles de 330 ml de cervesa contenen aproximadament 40 mg d’àcid fòlic i 70 mg de colina, cobrint així gairebé el 10% de la dosi diària recomanada d’aquestes vitamines.

Una altra important aportació de la cervesa són els polifenols com ara els flavonoides i àcids fenòlics. Els polifenols es troben presents en teixits vegetals i actuen com a antioxidants naturals, participen en la protecció contra malalties cardiovasculars i en la reducció dels fenòmens oxidatius responsables de l’envelliment de l’organisme i l’aparició de cèl·lules cancerígenes.

Un altre component destacable és la fibra soluble. Aquesta evita el restrenyiment, contribueix a la disminució de la hipercolesterolèmia i a la prevenció del càncer de còlon. El consum moderat de cervesa pot arribar a suposar fins un 17% de la ingesta diària recomanada.

La cervesa conté un nivell alcohòlic baix, normalment representa entre el 4% – 6,5% del seu volum. L’alcohol en quantitats moderades està associat a una reducció del risc de patir malalties i accidents cardiovasculars, accidents vasculars cerebrals i diabetis mellitus, entre d’altres.
No s’ha d’oblidar però, que els efectes beneficiosos de la cervesa s’observen únicament quan el consum és moderat i responsable, i que la dieta i l’estil de vida que porta cada persona són primordials per aconseguir un bon estat de salut. El consum elevat de qualsevol beguda alcohòlica pot ser perjudicial i està associat amb problemes crònics de salut com el càncer i la hipertensió. A més, si s’estan prenent fàrmacs, si s’ha de conduir o en el cas de dones embarassades el consum ha de ser nul. Un consum moderat de cervesa no ha de superar els 30g/dia pels homes (tres gots de 250ml) i els 20g/dia per les dones (dos gots de 250ml).

Totes aquestes propietats i moltes més, fan de la cervesa una beguda ideal per a treure la set i acompanyar els àpats, enriquint-los amb nutrients i ajudant a aconseguir una dieta més saludable i equilibrada. A més, a Art no pasteuritzem ni filtrem la cervesa, i això ajuda a mantenir millor les seves propietats nutritives, ja que l’ús de tractaments tèrmics i físics les pot alterar. Per aquest motiu us recomanem un consum responsable de les nostres cerveses, per tal que també podeu gaudir de les seves múltiples propietats nutricionals i beneficioses per la salut.