Art cervesers al 30 minuts de TV3: “Cervesa artesanal: ReEvolució”.

El passat diumenge 14 d’octubre, el programa de Televisió de Catalunya, 30 minuts, va retransmetre el programa “Cervesa artesanal: La ReEvolució”, on el periodista Miquel Piris, autor del reportatge, fa un resum sobre l’estat actual del nostre sector a Catalunya.

Amb una mitjana de 355.000 espectadors i amb un 12,5% de quota de pantalla, va ser el programa més vist de la seva franja horària, cosa que fa entendre el gran interès que genera la cervesa artesanal al nostre país.

Història, reptes i projecció, van ser alguns dels temes abordats durant el reportatge, així com la visita d’onze periodistes cervesers vinguts del Regne Unit, Canadà i EUA, que durant sis dies van recórrer tot Catalunya visitant fàbriques i restaurants vinculats al món cerveser.

 

Declaracions de Patrick Torrent -Director General de l’Agència Catalana de Turisme– durant la seva visita a les nostres instal·lacions:

“La idea sorgeix de la voluntat d’ampliar l’àmbit de la proposta de turisme gastronòmic al món de la cervesa després d’identificar que els principals mercats emissors hi ha una tendència natural de col·lectius cada vegada més rellevants de públic que estan interessats en aquest tipus d’experiència.”

Convidats per la Generalitat de Catalunya i amb l’assessorament del Barcelona Beer Festival, van visitar la fàbrica d’Art cerveses i van poder tastar les nostres cerveses maridades amb plats de cuina catalana, la majoria d’ells elaborats amb la nostra cervesa com a ingredient.

A banda, també es va tractar la importància que té la formació i els coneixements sobre cervesa artesanal, a dia d’avui gairebé inexistents per part del consumidor.

Albert Barrachina, membre del nostre departament de control de qualitat i R+D, és a més professor d’anàlisi sensorial BJCP, i imparteix classes a futurs jutges cervesers, on ensenya a avaluar sensorialment un munt d’estils i sub-estils diferents.

Durant el reportatge, es mostra un tast de l’Art 9 Hores, una cervesa que elaborem reaprofitant el pa no venut a la fleca, una iniciativa per a reduir el malbaratament d’aliments.

 

Albert Barrachina sobre l’anàlisi sensorial de la cervesa:

Ara fa vint anys, ningú entenia que anaves a fer un curs de cervesa i que anaves a explicar quines coses podien trobar dins la cervesa. Per què? Perquè bàsicament durant més de 150 anys aquí, i a molts llocs, sempre s’ha venut la mateixa cervesa.”

Actualment a Catalunya hi ha al voltant d’un centenar de fàbriques de cervesa artesanal i més de cent bars especialitzats però, tot i que la producció s’ha quadruplicat en els darrers temps i en un principi poden semblar unes bones xifres, el consum correspon només a l’1% del total que es consumeix a tot país.

Gràcies al fet que cada dia hi ha més persones amb inquietuds gastronòmiques, programes que aborden l’actualitat, com el 30 minuts, es fan ressò d’aquesta peculiaritat, ajudant a difondre la nostra cultura entre els consumidors i aconseguir nous adeptes, però cal treballar molt més per poder obtenir el reconeixement que es mereix la nostra indústria.